• URGÈNCIES: 110
  • Télèfon: +376 872 000
  • Email: policia@policia.ad

Notícies

La Policia alerta de nous casos d’estafes relacionades amb criptomoneda  en què els afectats perden milers d’euros

La Policia alerta de nous casos d’estafes relacionades amb criptomoneda en què els afectats perden milers d’euros

  •   29/06/2023 09:39 
La Policia alerta de nous casos d’estafes per internet relacionades amb inversions amb criptomoneda que arriben per vies diferents.
 

Falsos experts en inversions que s’anuncien a internet

 
En una d’aquestes modalitats, els ciberdelinqüents capten les possibles víctimes amb anuncis falsos als navegadors on publiciten oportunitats d’inversió, prometen grans beneficis i mostren guanys ficticis.
 
Les pàgines web a les quals s’accedeix a través dels anuncis semblen reals, però no ho són. Els estafadors les utilitzen per fer-se passar per experts i establir contacte. Un cop ho han aconseguit, fan que les possibles víctimes s’instal·lin als seus dispositius programes de connexió remota com Teamviewer o AnyDesk per tal d’ajudar-les a fer la inversió. Quan els han instal·lat, els estafadors ja hi poden entrar i en tenen el control.
 
A partir d’aquí, els usuaris -amb la suposada ajuda dels ciberdelinqüents- faciliten totes les seves dades i documentació personal, i creen un compte moneder a una reconeguda plataforma de compra i venda de criptomoneda. Com el compte l’ha creat l’usuari amb l’ajut dels mateixos estafadors, els ciberdelinqüents en tenen les claus. 
 
Una vegada les víctimes efectuen diversos pagaments a la plataforma per adquirir criptomonedes, els estafadors hi accedeixen i transfereixen les criptomonedes a altres comptes moneder als quals les persones afectades no tenen accés. Les víctimes inverteixen milers d’euros i ho perden tot.
 

Vídeos sota coacció a través d’Instagram

 
La segona modalitat d’estafa relacionada amb aquesta mena d’inversions que ha detectat recentment la Policia arriba a través d’Instagram.
 
És una variant molt més complexa del segrest de comptes d’aquesta xarxa social. En aquest cas, les possibles víctimes ja no reben un missatge escrit, sinó un vídeo protagonitzat per una persona coneguda a qui prèviament li han segrestat el compte.
 
Ara, quan els ciberdelinqüents segresten un compte, en lloc de demanar diners a canvi de recuperar-lo, demanen a la persona afectada que es gravi en vídeo dient que ha invertit amb èxit 500 euros en una pàgina web de criptomonedes i que n’ha guanyat 10.000. Un cop tenen el vídeo, els estafadors l’editen afegint quin és el perfil de contacte per fer la inversió, que també és un compte robat que sembla real, i el distribueixen a tots els contactes de la persona afectada perquè caiguin en la trampa. El fet de rebre un vídeo en què una persona coneguda explica directament la seva experiència fa més creïble l’estafa.
 
La Policia recomana no compartir mai cap dada i sospitar sempre de qualsevol promesa per aconseguir diners fàcilment i ràpidament. També cal tenir en compte que els ciberdelinqüents van adaptant el modus operandi a les diverses situacions que es troben i al comportament de les persones afectades.

Escaldes-Engordany, 29 de juny del 2023