• URGÈNCIES: 110
  • Télèfon: +376 872 000
  • Email: policia@policia.ad

Notícies

Alerta de segrest i encriptació de dades informàtiques

  •   23/10/2015 15:00 
El cos de Policia ha rebut diverses alertes d'usuaris, que haurien detectat en encendre el seu ordinador, un missatge informant que el seu dispositiu i altres (memòria usb, disc dur extern, etc.) havien estat encriptats, i que per poder recuperar tota la informació continguda havien d'efectuar un pagament, per obtenir la clau de desencriptació (estafa coneguda amb el nom de Ransomware).

La investigació realitzada ha permès determinar que aquest fet, s'hauria produït per la propagació mitjançant un document adjunt en un missatge, en aparença un arxiu .zip comprimit, que en obrir-lo procedia a executar l'encriptació de tota la informació continguda en les unitats detectades, impedint l'accés a les mateixes.

El procés no es reversible i sense la clau/contrasenya pertinent no es pot recuperar la informació encriptada.

Si heu estat víctimes d'aquest tipus d'estafa, desaconsellem totalment efectuar cap tipus de pagament, ja que no garanteix que se'ns faciliti cap clau/contrasenya per desencriptar els arxius afectats.

Altrament recordem, la necessitat d'efectuar còpies de seguretat en un suport diferent de manera periòdica, ja que en cas d'haver estat víctima d'aquesta estafa, es podria restaurar la informació encriptada.

Aconsellem no obrir cap tipus d'arxiu, adjunt a un correu electrònic, si es desconeix qui és l'emissor del mateix i, tenir sempre actualitzat el corresponent antivirus.

Escaldes-Engordany, 23 d'octubre de 2015