• URGÈNCIES: 110
  • Télèfon: +376 872 000
  • Email: policia@policia.ad

Notícies

Delictes tecnològics: Segrest i encriptació d'informació

  •   16/01/2014 12:00 
En els darrers dies els nostres serveis han estat requerits, ja que diversos usuaris s'haurien trobat en encendre el seu ordenador que els hi apareixia un missatge on els informaven que el seus dispositiu (incloent les unitats del servidor en cas de tenir-ne) havia estat encriptat, i que per poder recuperar tota la informació continguda havien d'efectuar un pagament (d'una quantitat mínima de 300 €) a fi de que els hi fos facilitada la clau de desencriptació.

Les gestions realitzades han permès determinar que aquest fet s'hauria produït per la propagació mitjançant un document adjunt (en aparença un .zip- comprimit) que en obrir-lo, procedia a executar l'encriptació de tota la informació continguda en les unitat detectades i impedint l'accés a les mateixes (sistema conegut amb el nom de Ramsonware).

Des de la Secció de Delictes Tecnològics s'informa que dit procés no es reversible i doncs sense la clau pertinent no es pot recuperar la informació encriptada, així com es desaconsella totalment efectuar cap tipus de pagament ja que no garanteix que l'autor/s dels fets faciliti la clau per desencriptar els arxius.

Altrament es recorda, la necessitat d'efectuar copies de seguretat (en un suport diferent) de manera periòdica i en cas d'haver patit aquest fet, a part de denunciar-ho, restaurin una de les còpies realitzades. Altrament es recorda el fet de no obrir cap tipus d'arxiu adjunt en cap tipus de correu electrònic, si es desconeix l'emissor del mateix, havent sempre de tenir actualitzat el corresponent antivirus de cada dispositiu.

Igualment en cas de dubte podeu posar-vos en contacte amb la Secció de Delictes Tecnològics.


Àrea de Policia Criminal - Unitat d'Investigació - Secció de Delictes Tecnològics.


Escaldes- Engordany, 16 de gener de 2014