• URGÈNCIES: 110
  • Télèfon: +376 872 000
  • Email: policia@policia.ad

Notícies

Prevenció de delictes tecnològics, estafes a través d'internet per mitjà de les xarxes socials

  •   08/08/2011 08:59 
Dins el món cibernètic, el qual ens facilita enormement el contacte i l'obtenció d'informació, de la mateixa manera que en tots els camps de la nostra societat, existeix una part d'usuaris que l'utilitzen en benefici propi i en perjudici de tercers.

L'engany dins el món globalitzat d'Internet, on actualment gairebé tothom pot accedir, és molt ampli.

No obstant avui, ens dedicarem a efectuar una alerta sobre un tipus d'estafa, que els nostres serveis han tingut constància i quins perjudicats es troben entre la nostra població, i no pas en algun país de l'altre costat de l'Oceà Atlàntic, que per distància sembla que no ens pugui afectar.

Bàsicament el fet consisteix en que, sigui a través del nostre correu electrònic o bé d'alguna de les xarxes socials en que puguem estar inscrits, rebem una oferta de treball, una col·laboració amb una suposada ONG o fins i tot en que una editorial que voldria utilitzar la nostra imatge per alguna publicació.

Dins d'una gran explicació amb noms d'empreses, adreces, suposats noms de directius entre altres, ens informen que podem obtenir certs ingressos treballant des del nostre domicili o en concepte de drets per la utilització de la nostra imatge entre altres.

Un cop observen el nostre interès a part d'haver obtingut les nostres dades que de manera "voluntària" els hi hem facilitat, per poder entrar dins l'oferta, ens acaben informant que per motius de logística hauran d'utilitzar el nostre compte bancari per efectuar uns ingressos, o bé que ens enviaran uns xecs per cobrar i fins i tot podrien enviar-nos xecs de viatges.

A partir d'aquest moment és on comença l'engany, ja que si seguim les instruccions rebudes, sigui en el format que sigui que rebem els diners, acaben demanant-nos d'enviar els diners rebuts a través d'empreses d'enviament de diners (ex: Western Union...), previ descompte, evidentment, de la nostra comissió.

Quina és la sorpresa quan desprès sóm informats que dits diners provenen d'algun fet delictuós i resulta que a part de poder trobar-nos en algun procés judicial, la nostra entitat ens informa que els xecs eren falsos i doncs l'import dels mateixos ens és descomptat del nostres compte i ens trobem que a l'haver enviat els diners ja no els podem recuperar. Carai ens han ben enganyat.

Amb aquesta alerta volem avisar que tot i que el motiu inicial sembli totalment legal o solidari, ningú, i menys en els temps que corren, regala res, aprofitant-se de la necessitat o afany que pot provocar la temptació de guanyar diners de manera fàcil.

Escaldes-Engordany, 8 d'agost de 2011