• URGÈNCIES: 110
  • Télèfon: +376 872 000
  • Email: policia@policia.ad

Notícies

13/05/2008 17h58, avis. Presumpta estafa informàtica -phishing-.

  •   13/05/2008 18:00 


Aquests darrers dies, hem constatat que s'estan rebent en diferents adreces electròniques del Principat missatges provenint de l'adreça support@intl.paypal.com.

En aquest correu, en anglès, es demana als clients del sistema de pagaments PayPal que, amb motiu de comprovar la seguretat del compte obert amb PayPal, s'introdueixi el nom d'usuari (username) i la contrasenya del compte (password), i es confirmi la identitat com a membre de PayPal, accedint a un enllaç (link) que s'adjunta al mateix correu.

Moltes companyies, entre les quals PayPal, sempre s'adrecen als seus clients pel seu nom d'usuari en els correus electrònics, de manera que si un correu electrònic es dirigeix a l'usuari de manera genèrica com "benvolgut client de PayPal" (Dear PayPal Customer), és provable que es tracti d'un intent de Phishing.

S'ha observat que aquest missatge l'han rebut també persones que no disposen de cap compte obert amb PayPal.

Es tracta d'un intent d'estafa informàtica (Phishing). El correu pretén obtenir les dades confidencials dels comptes dels usuaris de PayPal, amb la finalitat de poder efectuar disposicions o pagaments emprant les dades obtingudes.

S'ha confirmat prop del Servei de Telecomunicacions d'Andorra (STA) que es tracta d'un enviament de correus amb finalitats fraudulentes, havent pres l'STA les seves mesures oportunes.

Com a normes generals de seguretat, i optant pel principi de prudència, la manera més segura de no resultar estafat és no respondre mai a cap sol·licitud d'informació personal a través de correu electrònic. Cal recordar que les entitats o organismes mai li sol·licitaran contrasenyes, números de targeta de crèdit o qualsevol altra mena d'informació personal per correu electrònic, ja que ells ja tenen les seves dades.

També cal dir que per accedir a les pàgines web, s'ha de introduir l'adreça a la barra d'adreces del navegador, i mai accedir a traves d'enllaços adjunts a missatges de correu electrònic, ja que aquests ens poden adreçar a pàgines falses.

Sempre que introduïm dades personals en una pàgina web, cal comprovar que es tracta d'una pàgina segura.

Per millorar la seguretat del nostre ordinador resulta de gran utilitat disposar de software de seguretat, com antivirus, firewalls, antispyware i antispam. Malgrat que aquests programes no ens poden garantir al 100% els atacs al nostre ordinador ens permetran una navegació més segura enfront de les amenaces ja conegudes. És important anar actualitzant aquests programes amb freqüència, per tal de disposar de les bases de dades més recents.

Cal evitar les cadenes de missatges en les que se'ns demana de reenviar un missatge amb presumptes fins humanitaris, o d'altres, ja que sovint l'únic que pretenen és obtenir el major número possible d'adreces electròniques, per després vendre-les o utilitzar-les per enviar correu spam.

Com a norma principal, i resumint totes les anteriors, cal utilitzar el sentit comú. No obrir missatges no esperats, ni facilitar cap dada personal a emissors desconeguts, no deixar-nos enlluernar per propostes espectaculars (loteries, concursos, premis..), ni col·laborar a facilitar les adreces dels nostres contactes mitjançant els correus "en cadena".

Per finalitzar, afegir que PayPal és una empresa legal, que pertany al sector del comerç electrònic per Internet que permet la transferència de diners entre usuaris que tinguin correu electrònic. Va ser creada l'any 1998, i fou comprada per eBay l'any 2002. Es tracta d'una manera segura i emprada per milions d'usuaris per efectuar pagaments a Internet, la gran majoria a través d'eBay.

Escaldes-Engordany, 13 de maig del 2008.