• URGÈNCIES: 110
  • Télèfon: +376 872 000
  • Email: policia@policia.ad

Notícies

29/06/2004, 19:00 hores Operació internacional contra el narcotràfic i blanqueig de capitals. Detingudes onze persones

  •   29/06/2004 18:45 


Ahir va culminar una operació conjunta de la Comisaria General de Policia Judicial de Madrid, El Cos de Policia d'Andorra, la Jefatura Superior de Policia de Cataluña, la Jefatura Superior de Policia del Pais Vasco, la Comisaria Provincial de Tenerife i la Jefatura Superior de Policia de Cantabria. La "Operació ONTZI/ATALAYA" ha estat una operació internacional contra el narcotràfic i el blanqueig de capitals.

Les investigacions policials han permès la detenció d'onze persones a San Sebastián, Bilbao, Lleida i Barcelona.

L'operació es va iniciar al mes de febrer del 2003. Les investigacions es van centrar sobre els integrants d'una important organització on els màxims responsables són de nacionalitat espanyola i residents a San Sebastián, Bilbao, Barcelona i Santander. Amb el nom de "Operació ONTZI/ATALAYA”, s’inicia al mes d’octubre del 2002 una investigació sobre els integrants d'una important organització, on els seus màxims responsables són de nacionalitat espanyola i residents a San Sebastián, Bilbao i Santander.

La Unitat de Prevenció del Blanqueig (UPB) informen haver detectat que un grup de subjectes aparentment vinculats, efectuaven importants ingressos en efectiu a diferents entitats bancàries del Principat. Posterior el Cos de Policia d’Andorra en l'àmbit de la cooperació policial internacional informa al Cuerpo Nacional de Policia d’Espanya dels fets esmentats. La persona que presumptament apareixia com el responsable va ser identificat com J.M.M.S., amb domicili a San Sebastián. La investigació preliminar efectuada sobre el mateix va determinar que abans de la posta en circulació de la moneda única havia dipositat en comptes al seu nom un contravalor superior als 12.000.000 d’euros, justificant aquests ingressos al seus negocis vinculats a iots d’esbarjo.

Es va sotmetre a intenses vigilàncies a l’interessat i l’entorn més proper d’aquest, tant a Espanya com a Andorra, el que va permetre la seva vinculació amb tres vaixells velers que és desplaçaven a l’àrea del Carib.

Els moviments d’aquestes embarcacions, el fet que el propietari de dos d’elles tingués antecedents per tràfic d’estupefaents, i que J.M.M.S. i diferents membres del seu entorn haguessin estat detinguts anteriorment també per tràfic de cocaïna a Espanya, va fer sospitar que el moviment d’efectiu tenia el seu origen en la mateixa activitat.

La investigació va patir un “impass” en el decurs dels primers mesos de l’any 2003 al estar de forma continua fora d’Espanya els investigats. Al darrer trimestre del 2003 es comprova que reincidien en la seva activitat i efectuen importants dipòsits d’euros en diferents entitats bancàries del Principat d’Andorra, amb la característica que sempre o fan amb bitllets fraccionats de 50 euros, paral·lelament es detecta la presència d’alguns membres de l’organització en bancs de Ginebra (Suïssa), i es sol·licita la col·laboració de la Policia Federal de Berna que controla els moviments dels investigats en aquest país.

Als darrers dies i degut a les sospites que el grup havia organitzat un transport de cocaïna per mitjà d’un dels iots s’intensifica les vigilàncies sobre els integrants de la organització i fruït d’això es segresta un veler de 14 metres d’eslora i es deté als dos tripulants del mateix, identificats com A.G i C.M.C.R., en un port esportiu de la província de Barcelona.

Amb manaments d'entrada i registres lliurats per l'Audiència Nacional, es practiquen diferents registres als domicilis i oficines dels detinguts, així com els vehicles i el iot esmentat.

El resultat dels registres als domicilis, ha permès segrestar nombrosa documentació relativa a moviments i comptabilitat de l’embarcació incautada i els altres vaixells investigats, diversos telèfons mòbils i ordinadors.

En ell veler atracat en un port esportiu de la costa de Garraf (Barcelona), s'ha localitzat quatre cents vint-i-nou paquets de cocaïna d'un quilogram unitat. La cocaïna va ser camuflada al veler desprès d'haver estat "bombardejada" per una avioneta a Barbados i arriba al port desprès de trenta-cinc dies de navegació a vela.

Endemés de la cocaïna i l'efectiu esmentat s'intervenen en un primer moment cinc vehicles (dos furgonetes i tres turismes de gran cilindrada). En una de les furgonetes s’intervé una bossa que conté aproximadament un milió tres-cents mil euros.

Al mateix operatiu s'ha intervingut per part de les diferents unitats del Cuerpo Nacional de Policia esmentades anteriorment, més de 110.000 euros, 10.000 dòlars usa i 2000 lliures esterlines, vehicle, un revòlver, màquines de comptar efectiu i nombrosos documents.

En comptes bancaris del Principat d’Andorra han estat bloquejats 14.600.000 euros, i s’està a l’espera de quantificar el capital bloquejat en comptes bancaris de Suïssa i Espanya.

Detinguts a la província de Barcelona
M.M.R.G, de 50 anys, amb antecedents per tràfic d'estupefaents.
I.R.A., de 50 anys
L.B.S., de 45 anys
B.E.V., de 44 anys
C.A., de nacionalitat italiana i de 38 anys
C.M.C.R., de 42 anys
A.G., de nacionalitat italiana i de 47 anys

Detinguts en altres províncies
J.M.M.S., principal responsable de l'organització
M.A.G.A., detinguda a San Sebastián
I.L. detinguda a Lleida
J.F.C.S., detingut a Bilbao

L'operació continua oberta i no es descarta altres detencions

Escaldes-Engordany, 29 de juny del 2004.