• URGÈNCIES: 110
  • Télèfon: +376 872 000
  • Email: policia@policia.ad

Notícies

Com evitar el bullying, els riscos d’internet i la prevenció de conductes delictives centren les xerrades de la Policia

Com evitar el bullying, els riscos d’internet i la prevenció de conductes delictives centren les xerrades de la Policia

  •   12/12/2022 15:42 
La Policia ha reprès les xerrades preventives a les escoles aquesta tardor. Van dirigides als  alumnes de secundària a partir dels 12 anys de tots els centres educatius del país i es realitzen al llarg del curs. Se centren en la prevenció de l’assetjament escolar, els riscos d’internet i en conscienciar de les conseqüències de possibles conductes delictives. Tot plegat, amb un objectiu pedagògic i en positiu.
 
Les sessions, que s’emmarquen en el Pla de prevenció de conductes delictives i fan una crida a la responsabilitat dels menors, tenen una durada de dues hores durant les quals es vol generar un espai per a la reflexió i per conscienciar els joves de quines poden ser les conseqüències d’una mala decisió.
 
És per això que es divideixen en tres parts. En la primera s’aborden conceptes bàsics com què és una llei; les diferències entre autor, còmplice i encobridor; la responsabilitat civil i penal; així com els diferents tipus de delictes contra les persones -on es troba l’assetjament escolar- delictes contra el patrimoni, els relacionats amb l’alcohol i les drogues, la creació de perfils falsos a les xarxes, la usurpació d’identitat o la utilització de contrasenyes d’altres persones. A la segona part, després que la Policia expliqui com actua, s’afegeixen tècnics de l’equip de menors de l’Àrea de justícia juvenil i mesures penals alternatives del ministeri d’Interior, i agents penitenciaris. I, finalment, en el tercer bloc s’incideix en els menors com a víctimes perquè coneguin quins canals i mitjans tenen per denunciar al més aviat possible les diferents circumstàncies de vulnerabilitat amb què es poden trobar.
 
En aquest sentit, el sergent i cap de Formació de la Policia, Sergi Lechuga, ha assegurat que “les xerrades funcionen perquè els joves confien en el Cos i, en alguns casos, després de la sessió s’han quedat per exposar la seva situació”, fet que ha permès actuar en episodis de bullying, sextorsions -que són xantatges amb fotografies íntimes- o grooming, és a dir, quan un adult es fa passar per un menor per establir-hi contacte i guanyar-se la seva confiança. “Normalment es poden gestionar correctament i s’agafen a temps”, ha explicat el sergent. Per aquest motiu, en les xerrades també s’insisteix molt als alumnes que no acceptin sol·licituds d’amistat de persones que no coneguin i que no comparteixin imatges que els puguin comprometre.
 
A més dels riscos que comporten internet i, concretament, les xarxes socials, en les sessions es para especial atenció a l’assetjament escolar. A través de vídeos elaborats per alumnes del país, la Policia remarca la importància del paper dels espectadors o observadors, aquells que, essent coneixedors d’un cas, no han de callar i s’hi ha d’implicar. “Han de prendre consciència que hi ha conductes inadmissibles i, si són testimonis, han de denunciar perquè s’activin els protocols i es pugui actuar”, ha destacat la directora del departament d'Inspecció, Qualitat Educativa i Recursos Humans del ministeri d’Educació, Marie Pagès.
 
Tant Lechuga com Pagès han recordat que els alumnes poden dirigir-se al seu centre escolar, fer servir l’aplicació b-resol o el telèfon 743 313 que el ministeri d’Educació ha posat a disposició per denunciar bullying i cyberbullying. En cas d’urgència, sempre es pot trucar a la Policia al 110.

Escaldes-Engordany, 12 de desembre del 2022

Galeria d'imatges