• URGÈNCIES: 110
  • Télèfon: +376 872 000
  • Email: policia@policia.ad

Notícies

Consells de seguretat per evitar robatoris si te'n vas de vacances

Consells de seguretat per evitar robatoris si te'n vas de vacances

  •   06/07/2023 10:00 
Si marxes de vacances o passes alguns dies fora de casa, aquesta informació t’interessa.

Actualment, un dels mètodes més emprats pels lladres és el de marcar les portes. Acostumen a ser bandes organitzades i especialitzades en furts amb força a domicilis que entren als edificis i col·loquen a les portes dels pisos uns senyals transparents. Poden ser fragments de plàstic, o bé fils de cola o silicona que fixen entre el marc i la porta. Els poden posar a la part superior o a l’inferior, on és més difícil veure’ls.

Uns dies després, i fins i tot l’endemà mateix, els lladres tornen i verifiquen els marcadors. Si són a terra o els fils de cola s’han trencat, els delinqüents entenen que hi pot haver algú a casa i descarten el furt. En canvi, si els marcadors transparents estan intactes, interpreten que en aquell domicili no hi ha ningú, forcen el pany i entren.

En cas que detectis aquests marcadors a la teva porta o a la d’algun veí, truca’ns al 110 o al 872000 al més aviat possible.

Si tornes a casa després d’uns dies fora i, en el moment d'obrir la porta, veus que has estat objecte d’un furt amb força, avisa’ns immediatament, intenta mantenir la calma i no tocar res per no alterar l’escenari.

Si saps que els teus veïns no són a Andorra i sents sorolls provinents d’un pis que hauria d’estar buit, truca’ns.

Finalment, tot i que avui dia els malfactors compten amb material per obrir els panys de les portes en pocs segons i sense deixar rastre, sempre es recomana tancar la porta amb doble volta de clau.

En aquest vídeo et mostrem com són els marcadors:


Abans de marxar i durant l'absència

Quan te'n vas de vacances pots minimitzar riscos si prens algunes precaucions:

1) No facis difusió a les xarxes socials de la teva intenció de marxar, ni tampoc de la durada de les teves vacances. Comparteix les fotografies a la tornada.

2) Tanca bé amb clau i, si en tens, deixa l'alarma connectada.

3) No deixis joies o peces de valor a la vista i, per norma general, no guardis diners, joies ni objectes valuosos en el domicili. No deixis objectes de valor en terrasses sense tancament.

4) Mai no amaguis les claus sota la catifa de l'entrada ni a la bústia, en testos o a les caixes de comptadors, ja que poden ser localitzades amb relativa facilitat pels lladres.

5) No desconnectis totalment l'electricitat perquè el timbre de la porta desconnectat és un indici d'absència.

6) En absències llargues, demana a algú de confiança que comprovi l'estat del teu domicili. Deixa-li un número de telèfon perquè et pugui localitzar.

Escaldes-Engordany, 6 de juliol del 2023