• URGÈNCIES: 110
  • Télèfon: +376 872 000
  • Email: policia@policia.ad

Notícies

Recordatori. Extorsions sexuals

  •   07/05/2015 10:07 
Des de la Secció de Delictes Tecnològics es vol recordar novament i fer incís en l'augment d'extorsions de caire sexual a través de les xarxes socials. Tot i haver recordat aquests fets en un mínim de dues ocasions des del mes de març del 2014, observem que el missatge no ha passat adequadament en trobar-nos en un augment d'aquest tipus de denúncies.

Tots sabem com es crea un perfil prop de les xarxes socials i que no forçosament la informació mostrada es real, per aquest motiu no hem de baixar la prudència que tindríem en qualsevol altra activitat a la xarxa.

Aquest perfils ens poden fer creure que es tractin de persones d'Andorra, atès de que disposem d'amistats en comú, les quines probablement acabin sent víctimes també de l'extorsió.

La nostra primera reacció hauria de consistir en verificar si aquest perfil ha estat creat recentment. A aquest efecte, convé mirar si el perfil en qüestió disposa o no d’un històric d'activitat com els que podríem veure amb un usuari normal. En aquest sentit, les plataformes, al rebre denúncies d’usuaris, eliminen aquells perfils i doncs provoquen que els autors de les extorsions de caire sexual n’hagin de crear de nous. És en aquest supòsit (creació de perfil nou) que podrem observar la inexistència d’historial i, per tant, haurem d’extremar les mesures de precaució.

En el cas que s'hagi caigut en el parany, i ens amenacin de difondre l'enregistrament als nostres contactes excepte si es paga una quantitat de diners, els nostres serveis recomanen de no cedir a les amenaces. En efecte, el pagament sol·licitat a canvi de no difondre les imatges, no garanteix la eliminació del enregistrament. Ans el contrari, s’han detectat diversos casos en que, desprès d’efectuar un primer pagament, se’n han sol·licitat d’altres sempre amb la mateixa amenaça de difondre els vídeos.

En conseqüència, el Cos de Policia, tot i que es tracti d’uns fets que atempten contra la nostra intimitat, es recomana no pagar i denunciar d’immediat els fets, ja que no representa cap garantia de que no ens demanin més diners i siguem objectes de noves amenaces.

Cal remarcar que els autors d’aquestes extorsions obtenen tota la informació de les nostres amistats una vegada els hem acceptat com a amics facebook i se’n serveixen per pressionar—nos i amenaçar de difondre’ls hi els enregistraments.

Convé indicar que resulta complicat perseguir els autors d’aquestes extorsions atès que aquests es troben en països estrangers escassament col·laboradors en matèria judicial i policial.

Doncs, des del Cos de Policia animen a denunciar aquests fets, i agraïm a totes les persones que puguin compartir aquesta alerta amb els seus coneguts, així com als mitjans de comunicació per ajudar en la divulgació d'aquests fets per evitar noves víctimes en aquest tipus de conductes.

Recordeu que la seguretat en la xarxa es cosa de tots.

Escaldes-Engordany, 7 de maig del 2015