• URGÈNCIES: 110
  • Télèfon: +376 872 000
  • Email: policia@policia.ad

Notícies

03/06/2005 16h15, Operació KIEV CONNECTION. El Cos de Policia d'Andorra, en cooperació amb la Guardia Civil espanyola, desmante

  •   03/06/2005 16:15 


La declaració de sospita feta per una entitat bancària andorrana l'any 2003, davant dels organismes andorrans de prevenció de blanqueig, ha permès tancar avui una complexa investigació, amb el bloqueig al Principat de nou milions d'euros.

L'any 2003, després de la declaració de sospita que una entitat bancària andorrana va efectuar prop dels organismes andorrans encarregats de la prevenció del blanqueig, la secció de delinqüència organitzada i blanqueig de la Unitat d'Investigació del Cos de Policia, va iniciar una investigació prop de persones i societats, per la seva presumpta relació amb una organització criminal ucraïnesa anomenada "KRIBOYROJISKAYA" .

Posats els fets en coneixement de l'autoritat judicial andorrana, s'ha procedit a efectuar investigacions i anàlisis de diversos comptes oberts en entitats bancàries del país, a nom de varis dels implicats.

Es va establir una cooperació amb les unitats especialitzades de la Guardia Civil espanyola, intercanviant informació operativa que va permetre constatar que, empreses i persones espanyoles establerts a la Costa Daurada relacionades amb l'organització criminal ucraïnesa, havien establert contacte amb persones i societats andorranes.

L'organització criminal ucraïnesa blanquejaria diners provenint del crim organitzat, en inversions immobiliàries a la costa catalana i en societats andorranes que s'utilitzarien presumptament com a "pont".

Les autoritats judicials espanyoles, han sol·licitat diverses actuacions a l'administració de justícia d'Andorra per la via de comissions rotatòries internacionals.

Aquesta investigació ha permès el bloqueig preventiu de nou milions d'euros en els comptes investigats, així com la incautació preventiva d'un apartament radicat a la parròquia d'Ordino. Avui mateix, s'han practicat dos registres: a la seu social d'una de les societats investigades, i en un domicili particular d'un implicat no resident detingut a Espanya. S'ha retirat material informàtic per al seu estudi.

La investigació al Principat continua oberta, per tal de determinar les responsabilitats dels implicats. La Guardia Civil ha desenvolupat a Espanya la fase final de la seva investigació, procedint a la incautació de nombroses propietats immobiliàries i al bloqueig de comptes.


Escaldes-Engordany, 3 de juny del 2005.