• URGÈNCIES: 110
  • Télèfon: +376 872 000
  • Email: policia@policia.ad

Notícies

19/9/2004. La Policia descobreix una estafa d’àmbit internacional per mitjà de targetes de crèdit. Cinc persones de

  •   19/09/2004 10:00 


RESOLUCIó DE DOS CASOS DE DELIQüèNCIA ECONòMICA. LA POLICIA RESOL DOS CASOS DIFERENTS PER ESTAFA EN L’àMBIT INTERNACIONAL, ES DESCOBREIX PER UN COSTAT UNA XARXA DE TRàFIC DE TARGETES DE CRèDIT QUE HAURIA PRODUIT UN FRAU QUE PODRIA ASCENDRE A 300.000 EUROS I S’EVITA, EN UN SEGON CAS, UNA TEMPTATIVA DE NEGOCIACIó DE XECS FRAUDULENTS PER IMPORT DE 6.000.000 D’EUROS.
EN AMBDOS CASOS LA COOPERACIó AMB LES ENTITATS BANCàRIES DEL PAIS HA ESTAT àGIL I ESSENCIAL.

El migdia del 15/9/2004 efectius de la Unitat d’Investigació van controlar una parella que ocupava un vehicle de lloguer amb matrícula espanyola, quan circulaven per la zona de Bixessari, a la parròquia de Sant Julià de Lòria.
L’escorcoll practicat al cotxe va permetre descobrir, dins de la bossa de ma de la dona, setze targetes telefòniques de plàstic, varis rebuts de temptatives infructuoses de pagaments en un TPV d’un comerç d’Andorra la Vella i un sobre contenint 12.000 euros en efectiu. L’escorcoll de l’home va permetre trobar en la seva possessió d’altres rebuts del TPV del mateix comerç però en aquest cas formalitzant positivament la transacció de pagament.

Efectuades les verificacions escaients prop de les targetes plastificades, i que corresponen a suposades targetes telefòniques, en resulta que les bandes magnètiques duen gravada informació que correspon a realitat a targetes de crèdit vàlides tipus VISA Classic i Or i MASTERCARD emeses per entitats bancàries de Rússia, França, Regne Unit, Austria, Arabia Saudí i Alemanya. La informació que resulta de la impressió del contingut de les bandes fa aparèixer, per totes les targetes, la identitat d’una persona que no correspon a cap dels dos individus controlats.

Es procedeix en conseqüència a la detenció d’aquestes dues persones no residents ; un home d’origen magrebí que s’identifica amb un passaport britànic a nom de M.M. de 50 anys i la dona na Z.G., de nacionalitat russa i de 27 anys d’edat que s’identifica per mitjà d’una targeta de residència a Espanya.

Donades les circumstàncies del cas, entre les quals la troballa dels mencionats rebuts TPV amb resultat negatiu i unes targetes plastificades que a simple vista s’identifiquen com a targetes de telefonia i no de crèdit, elements que comencen a orientar l’enquesta vers una actuació de mala fe del comerciant, es continua la investigació prop de l’establiment sospitós.

L’enquesta preliminar del Cos de Policia permet aleshores posar en evidència una operativa fraudulenta en connivència entre els detinguts i els responsables de dos establiments comercials d'Andorra la Vella que presumptament actuaven de la manera següent:
els dos primers detinguts, des de fa uns mesos i amb una periodicitat pràcticament mensual, utilitzaven targetes de crèdit clonades amb la complicitat dels responsables de dos comerços d’Andorra la Vella (un major d’import/export i un comerç d’electrònica) on es fingien vendes de material i s’establien falsos albarans de compra i venda de manera tal que l’estoc sempre quadrés, quan en realitat en el comerç majorista no hi havia moviment de material. El detingut M.M. rebia de mans, d’almenys un dels responsables del major, la seva part en efectiu després de cada operació fraudulenta, part que corresponia a un percentatge pactat sobre la utilització il·lícita i que sembla que es repartia a raó d’un 60% pels comerciants i un 40% pel posseïdor de les targetes. Els 12.000 euros descoberts i incautats en el moment del control serien doncs la “comissió o part del botí” resultant de les darreres transaccions il·lícites efectuades abans de la seva detenció.

El frau descobert s’estima a l’entorn dels 300.000 euros.

S’ha iniciat una cooperació internacional per tal d’ampliar la investigació en aquest àmbit donades les característiques del cas i alertar als cossos de seguretat i a les entitats bancàries dels països interessats.

Els responsables del l’establiment majorista, D.E.A. R., resident espanyol de 45 anys i T.B. R. resident espanyol de 40 anys, així com l’encarregat del comerç d’electrònica D.E.A. J.C., resident espanyol de 40 anys i que resulta ser germà del gerent del comerç majorista, han estat també detinguts i posats a disposició judicial juntament amb els dos primers detinguts, per la seva presumpta implicació en aquests delictes

.


Dues persones detingudes per intent d’estafa a dues entitats bancàries del Principat, quan intentaven negociar dos xecs fraudulents per import global de 6.000.000 milions d’euros.

Fa unes setmanes una persona es va presentar prop d’una entitat bancària per tal d’ingressar un xec d’un import de 3.000.000 d’euros, presentant com a justificant del seu origen la còpia d’una suposada transacció comercial a Espanya.

Desprès de sol·licitar informació al banc alemany emissor del xec, va resultar que el document presentava irregularitats ; estava en una llista fraudulenta per haver estat sostret així com que la suposada signatura del titular no era tampoc correcta.

L’interessat va presentar entre tant d’altres documents per acreditar la validesa del xec, entre els quals una fotocòpia d’un xec similar per import de 400.000 euros tot i al·legant haver-lo negociat sense problemes

Durant el mes d’agost, el mateix individu , va intentar negociar en un altra entitat bancària del Principat, on ingressà un altre xec similar a l’anterior també per un import de 3.000.000 d’euros. En efectuar aquesta entitat gestions amb el banc alemany emissor, va ser informada que la signatura del xec no era correcta.

Els nostres serveis doncs van disposar un dispositiu de vigilància, que va portar finalment a la detenció de l’interessat i el seu acompanyant quan estaven a la via pública d’Andorra la Vella. Es tracta de C.S. S. espanyol de 60 anys d’edat i P.M. M. espanyol de 49 anys respectivament, ambdós no residents al Principat.

De les investigacions posteriors es desprèn que, presumptament tant en C.S S. com el seu acompanyant P.M. M., eren coneixedors de la falsedat dels xecs, que semblarien sostrets a Colòmbia al seu autèntic titular, efectuant totes les gestions per realitzar maliciosament l’estafa, participant activament el segon amb la finalitat de rebre una comissió per la seva participació.

Els dos detinguts han estat posats a disposició judicial.

Escaldes-Engordany, 19 de setembre del 2004.