• URGÈNCIES: 110
  • Télèfon: +376 872 000
  • Email: policia@policia.ad

Notícies

La Policia alerta d’una estafa per carta suplantant la identitat d’una entitat bancària

  •   11/01/2016 18:00 
El Servei de Policia alerta que s’ha detectat al Principat una estafa que consisteix en l’enviament de cartes per correu postal amb el logotip d’una entitat bancaria andorrana anunciant la mort d’un client sense hereus que disposa d’una fortuna. La Policia aconsella no respondre cap d’aquestes cartes i informar la Policia en cas alguna persona hagi estat víctima d’aquest frau.

En les cartes, que inclouen la suplantació d’identitat d’un empleat de l’entitat, s’informa de la mort d’un client que disposa d’una quantitat important de diners en l’entitat i s’explica que no té hereus. Així, l’estafa pretén fer creure al receptor que pot arribar a percebre una important quantitat de diners i que només cal que avanci diners per a despeses lligades a l’operació. La intenció dels autors de l’estafa és aconseguir informació personal per fer-ne un ús il·lícit o demanar un pagament anticipat de diners.

La persona enganyada, en algunes ocasions, fa diverses aportacions de diners, pensant en poder obtenir una fortuna i en recuperar els diners aportats.

Des del Departament de Policia es recomana no respondre cap d'aquestes cartes, no enviar cap dada personal, ni posar-se en contacte amb el suposat emissor. Són una variant de les anomenades "Cartes Nigerianes", que volen donar una aparença més real, en utilitzar el logotip de l'entitat bancària esmentada, i que arriben als domicilis particulars amb els noms i cognoms de les possibles víctimes.

En cas que alguna persona hagi estat víctima d'aquest frau, en haver accedit a algun pagament o facilitat les seves dades, s’ha de posar en contacte amb el Departament de Policia.

Cartes Nigerianes:

S'anomenen amb aquest nom una sèrie d'estafes que inicialment tenien el seu origen en aquest país, malgrat que actualment s'han expandit a d'altres països africans del seu entorn, o que fins i tot s'efectuen des d'Europa, sent els seus autors de procedència africana o d'altres nacionalitats.

La característica principal és que fan arribar cartes (físiques, fax, correus electrònics, etc.) on es proposa alguna mena de negoci, generalment de grans quantitats de diners, i es cerca algun inversor o col·laborador a Europa per poder tramitar-lo, a canvi de grans comissions de diners. Es pot tractar de cobraments d'herències suposadament dipositades a bancs europeus, premis de loteries, diners amagats a les autoritats del seu país, etc.

L'engany comença quan algú s'interessa per l'oferta i llavors li comencen a demanar diners per tal de finançar l'operació (pagaments d'honoraris d'advocats, impostos, suborns o d'altres). Normalment quan la víctima ja ha fet algun enviament de diners, sempre hi ha altres motius pels quals li tornen a demanar més diners per poder fer l'operació. En alguns casos, afortunadament no tenim constància al Principat que s'hagi produït cap, la víctima arriba a viatjar al país d'origen del negoci, per tal de reclamar o interessar-se pel seu negoci, amb el risc que això li pot suposar (segrests, extorsió, etc.).

Escaldes-Engordany, 11 de gener de 2016