• URGÈNCIES: 110
  • Télèfon: +376 872 000
  • Email: policia@policia.ad

Notícies

04/06/2005 Recuperada una de les imatges de la Marededéu de Meritxell robades. Detenció del presumpte autor dels actes contra e

  •   04/06/2005 18:00 


EL Cos de Policia esclareix els actes contra imatges i capelles succeïts les darreres setmanes.

La detenció de A.P. E., andorrà de 37 anys i veí d'Arinsal, la matinada del dijous 2 de juny d'enguany ha permès posar a disposició judicial al que es considera autor material de TOTS els actes greus contra el patrimoni religiós i cultural comesos les darreres setmanes, recuperar la imatge de guix de la Mare de Deu de Meritxell (dita de l'oratori del camí Ral) i recuperar els estris utilitzats en la comissió dels actes delictius.

L'enquesta permet també posar en evidència que no hi havia cap intencionalitat directament antireligiosa en aquests delictes, sinó que el presumpte autor, que sembla patir alguna malaltia mental, actuava per motius diferents; en algun cas perquè la imatge li recordava una persona concreta que li agradava (les que es va endur) i en d'altres perquè les imatges o les capelles li recordaven coses negatives (les que va malmetre o intentar cremar).

La detenció es va produir la nit del dimecres 1 al dijous 2 de juny a la zona de Coll de Jou, a Els Vilars, parròquia d'Escaldes-Engordany, on els nostres efectius havien estat requerits vers les 00h trobant-hi a una persona despullada, fora de si , que havia iniciat un foc a prop d'uns rostolls amb possibilitat d'originar un incendi en el bosc i a uns 200 metres de cases habitades. L'interessat, al que acompanyava el seu fill de dotze anys, cremava pneumàtics i objectes propis; el mòbil, les sabates, la roba que vestia etc.

Entre els bombers i els agents de circulació d'Escaldes havien aconseguit reduir-lo fins l'arribada d'una patrulla de la Unitat de Seguretat Ciutadana del Cos de Policia.

A l'interior del vehicle de l'interessat, estacionat al lloc, es varen trobar uns 18 grams d'haixix.

Una vegada detingut, vista la seva actuació i les circumstàncies del seu comportament, es va fer visitar pel metge forense al mateix despatx de policia i pel metge psiquiatra a l'Hospital, els que varen dictaminar que no hi havia impediment, des del punt de vista mèdic, per a que continués detingut i que declarés.

Hores després, quan estàvem efectuant un registre al seu domicili, l'interessat va entregar, espontània i voluntàriament als agents de policia, una imatge de marededèu que tenia guardada en un armari i que resultà ser la Mare de Deu del Camí, robada de l'oratori del camí ral de Meritxell entre finals d'abril i principis de maig d'enguany. La talla ha estat posteriorment reconeguda sense cap mena de dubte pels sacerdots que la coneixien.

A continuació i com a fruit de l'interrogatori i les investigacions que ja s'havien fet més les que es verifiquen arrel de la seva declaració, en resulta :

Es considera que el detingut és l'autor material de TOTS els actes de danys contra el patrimoni religiós i cultural que han succeït al Principat aquestes darreres setmanes i que es relacionen seguidament:

CRONOLOGIA DELS FETS:

Fet 1) Robatori de la imatge de la Marededéu del Cami. A l'oratori del camí
Ral de Meritxell. Entre finals d'abril i principis de setembre. Data indeterminada ja que la Policia no en va tenir coneixement fins després del robatori de la talla de fusta. L'interessat utilitzant la "pota de cabra" incautada, força el cadenat i la reixa del petit oratori i s'endú la imatge per conservar-la al seu domicili. Quan els mitjans de comunicació es van fer ressò dels fets, la va enterrar durant uns dies al bosc, desenterrant-la i tornant-la al seu domicili, on ha estat trobada. Es va verificar el lloc, constatant-se que efectivament hi havien traces d'enterrament i desenterrament.


Fet 2) Nit del 7 al l 8 de maig, ocasiona danys a la Verge de l'Ecologia, radicada al camí de les Pardines a Encamp, en dues ocasions diferents, la primera esborra la cara de les imatges i dos dies després acaba de trencar el mural, trencant les xifres "999" donat que posades del revés corresponen al número de la "bestia".

Fet 3) Nit del 12 al 13 de maig. Robatori de la Marededéu de Meritxell. Amb la mateixa "pota de cabra" força la porta del Santuari i s'endú la imatge de fusta. La guarda al seu domicili fins que decideix cremar-la a la seva llar de foc, penedit d'haver-la malmès quan la va arrencar de l'altar. S'han recuperat les cendres del lloc per si es factible la seva anàlisi en un laboratori a fí de verificar la realitat d'aquestes afirmacions. S'han efectuat recerques en el lloc on havia enterrat l'altra imatge i pels paratges on el detingut acostuma a anar, amb resultat negatiu.

Fet 4) Nit del 27 al 28 de maig, incendi a la porta de la capella de Sta. Coloma. Hauria ruixat la porta amb benzina calant-hi foc amb la intenció de cremar la capella.

Fet 5) Entre 27 de maig i el dia de la seva detenció, incendi a l'oratori de St. Romà dels Vilars. Va ruixar l'interior per una obertura, amb benzina calant-hi foc i causant danys a l'interior. Aquest fet es va descobrir arran de les constatacions que efectuem durant la detenció.

Els registres efectuats tant en el domicili de l'interessat com en d'altres dependències que utilitza permeten recuperar la "pota de cabra" utilitzada en els robatoris així com un martell, una piqueta i una escarpa usades per ocasionar danys. Les proves efectuades permeten constatar que aquestes eines son compatibles amb les traces rellevades en els llocs dels fets.

L'interessat ha estat posat a disposició judicial la matinada del dissabte.

Escaldes-Engordany, el 4 de juny del 2005.