• URGÈNCIES: 110
  • Télèfon: +376 872 000
  • Email: policia@policia.ad

Notícies

05/03/2004, 17h20m Denuncies al Servei de Policia per factures abusives d'internet.

  •   05/03/2004 17:20 


S’han rebut una sèrie de denúncies al Servei de Policia per unes factures telefòniques amb l’import molt elevat. Després de les investigacions realitzades s’ha constatat que la majoria de les factures tenen un punt en comú, la trucada a un número de les illes Cook, que suposa una tarificació d’entre 1,47 € i 1,76 € per minut depenen del perfil d’abonament i l’hora de la trucada. L’origen d’aquestes trucades es troba en que els usuaris van navegant per internet i volen entrar en una web on el seu contingut esta restringit a traves d’Internet, la única manera d’accedir-hi es connectant-se a una xarxa privada a traves d’un número telefònic determinat. Els passos que sòl seguir l’usuari són els següents:

1 - L’usuari es connecta a Internet.
2 - L’usuari navega fins a una web restringida, sòl pot veure la pàgina d’inici.
3 - S’instal·la un programa baixat de la web (dialer), normalment demana confirmació a l’usuari, depèn de la configuració del navegador.
4 - Es genera un nou accés telefònic amb el número a marcar. (en aquest cas amb un número internacional)
5 - Quant l’usuari prem sobre el botó de connectar de la pàgina, aquesta activa el programa instal·lat i desconnecta l’ordinador d’Internet i genera una nova trucada amb una tarificació elevada.

Recomanacions: Una manera de prevenir aquest tipus de factures abusives es no connectar-se a aquests llocs que t’ofereixen la possibilitat de veure continguts restringits. Aquestes pàgines d’accés poden ser de qualsevol tema (Jocs, receptes de cuina, pàgines per adults, ...) Sempre que surti una finestra d’avis per instal·lar qualsevol tipus de programa al nostres ordinador quant estem connectats a Internet, cal tenir la certesa de que farà aquest programa un cop instal·lat. Si no es desactiva el so del mòdem al trucar, es pot detectar pel soroll de l’ordinador que s’està efectuant una trucada internacional. Es pot prevenir les trucades a números no desitjats a partir de l’ordinador instal·lant un programa que eviti aquestes connexions. Un d’aquests programes es pot obtenir a traves de la web:

Per veure la informació concreta del que realitza aquest programa
http://www.hispasec.com/software/checkdialer
Per descarregar el programa
http://www.hispasec.com/software/checkdialer/descarga

S’ha d’introduir una adreça d’email i per correu rebrem l’adreça web per descarregar el programa i poder-lo instal·lar al nostre ordinador. Una vegada instal·lat s’ha de configurar amb els telèfons que volem evitar trucar (llista negra) o bé els que podem trucar (llista blanca). Aquest programa es gratuït previ registre de l’adreça d’email. El Servei de Policia no es responsabilitza en cap moment de l’ús del programa de protecció de les trucades a traves de l’ordinador. Les connexions ADSL a Internet que no tenen mòdem telefònic de backup estan totalment exemptes de patir aquest problema.

Escaldes-Engordany, 5 de març de 2004