• URGÈNCIES: 110
  • Télèfon: +376 872 000
  • Email: policia@policia.ad

Notícies

En marxa una nova campanya contra la conducció sota els efectes de l'alcohol i les drogues amb motiu de les vacances de Pasqua

En marxa una nova campanya contra la conducció sota els efectes de l'alcohol i les drogues amb motiu de les vacances de Pasqua

  •   27/03/2024 15:00 
La Policia engega aquesta setmana i fins al pròxim 7 d’abril una nova campanya contra la conducció sota els efectes de l’alcohol i les drogues coincidint amb les vacances de Pasqua.
 
Els controls tenen com a finalitat principal la prevenció i la reducció dels accidents de trànsit i segueixen el pla d’actuació marcat pel ministeri de Justícia i Interior amb l’objectiu de millorar la seguretat a les carreteres i disminuir la sinistralitat.
 
La Policia recorda que el fet d’anunciar-los té la voluntat de dissuadir i prevenir les conductes de risc i, per tant, de continuar conscienciant la ciutadania dels perills que suposa conduir qualsevol tipus de vehicle després d’haver consumit, tant per als mateixos conductors com per a la resta d’usuaris de la xarxa viària.
 
El Codi de la Circulació és ferm amb els conductors professionals, per qui la taxa ha de ser 0,00. Un positiu de fins a 0,50 grams d’alcohol per litre de sang suposaria una infracció administrativa que podria incloure la suspensió del carnet de conduir durant un màxim de dos mesos, a més d’una sanció de 400 euros. Les mateixes conseqüències s’aplicarien a conductors no professionals amb una taxa d’entre 0,50 i 0,80.
 
La responsabilitat és penal per sobre dels 0,50 grams d’alcohol per litre de sang per a conductors professionals i dels 0,80 per a la resta. Superar aquests límits pot suposar, a més de la detenció, una multa de 1.200 a 6.000 euros, dos anys de presó, la retirada del permís de conduir fins a quatre anys i la inhabilitació per a l’exercici de l'ofici o el càrrec també durant un màxim de quatre anys per als professionals. Per als conductors no professionals, una taxa superior a 0,80 podria comportar una multa de 300 a 3.000 euros, una pena de presó o arrest de fins a un any i la retirada del permís de conduir fins a tres anys.
 

Mesura provisional

 
La Policia informa que, de manera provisional i seguint les instruccions de la Fiscalia, des d’inicis de març es procedeix a la detenció d’una persona que condueix sota els efectes de l’alcohol a partir d’una taxa igual o superior a 0,87 i de 0,57 pel que fa als conductors professionals. Tot i que entre 0,81 i 0,86 i, en el cas dels professionals, entre 0,51 i 0,56 no es practiqui la detenció, la Policia fa un informe que es deriva a la Batllia.
 
Aquesta mesura respon a l’aplicació d’una sentència pronunciada per la Sala Penal del Tribunal Superior sobre els marges d’error que tècnicament estan reconeguts en els resultats dels etilòmetres.
 
La mesura no s’aplica en cas que la prova d’alcoholèmia sigui en sang.


Conducció sota els efectes de les drogues

 
La conducció sota els efectes de les drogues té les mateixes conseqüències penals que l’alcoholèmia al volant i, per tant, la Policia també arrestarà els conductors que donin positiu en estupefaents.
 
Es detindrà tots els conductors que no vulguin fer-se la prova. Aquests casos suposen una pena de presó o arrest de fins a un any, una multa de 600 a 3.000 euros, que és de 1.200 a 6.000 euros per a conductors professionals, i la retirada del permís fins a tres anys, quatre si el conductor és professional.
 

També per a bicicletes, patinets o altres VMP

 
Així mateix, el Cos recorda que els conductors de bicicletes, patinets o altres vehicles de mobilitat personal (VMP) també han de respectar el Codi de la circulació i no estan exempts de les conseqüències administratives i penals de conduir sota els efectes de l’alcohol o les drogues. Per tant, si superen el límit penal, se’ls haurà d’arrestar.
 
La Policia fa una crida a la responsabilitat de la població i advoca pel consum zero de begudes alcohòliques i de drogues per evitar que s’hagin de lamentar danys personals que poden ser irreparables.
 
Aquesta és la primera de les campanyes previstes per aquest 2024.

Escaldes-Engordany, 27 de març del 2024