• URGÈNCIES: 110
  • Télèfon: +376 872 000
  • Email: policia@policia.ad

Notícies

19/01/2004 18h Detencions per tràfic de substàncies nocives per a la salut pública en un operatiu de cooperació policíaca inter

  •   19/01/2004 18:00 


El Cos de Policia d’Andorra, el Cuerpo Nacional de Policia de España i el Cos de Mossos d’Esquadra finalitzen una investigació conjunta que ha permès detenir i 1desmantellar una xarxa de distribució de substàncies destinades a l’engreix il·legal d’animals. En data 15/01/2004 el Cos de Policia d’Andorra va detenir i posar a disposició judicial a M.M. Ll., andorrà de 43 anys d’edat per la seva presumpta implicació en una xarxa de distribució de substàncies destinades a l’engreix il·lícit de bestiar. Es va efectuar un registre a l’empresa d’import-export que dirigeix, radicada a Sant Julià de Lòria on es van incautar documents relacionats amb la investigació així com una petita quantitat d’una substància que s’està analitzant per determinar la seva natura.

Aquesta detenció forma part d’un operatiu conjunt entre la policia andorrana i els cossos de la Policia Nacional espanyola i el de Mossos d’Esquadra de la Generalitat de Catalunya. La investigació es va iniciar al Principat després de rebre la informació per part dels cossos veïns de que M.M. Ll. estaria implicat en aquest tràfic, descobert després d’un operatiu de desarticulació efectuat a Espanya el mes de juliol del 2003.

M.M. Ll. era ja conegut dels nostres serveis a l’haver estat detingut l’any 1993 per la seva presumpta relació en un delicte similar. Segons l’enquesta policíaca, M.M. Ll., disposava d’un domicili a la localitat de Sant Joan Despí a Barcelona (E). Els seus contactes en els mitjans internacionals de tràfic d’aquestes substàncies li haurien permès fer d’intermediari entre un subministrador estranger i els compradors espanyols.

M.M. Ll. rebia a Barcelona les substancies, que procurava no recollir personalment i que arribaven en enviaments a nom d’una empresa no existent, l’exgerent de la qual és també un dels altres implicats.

D’altres col·laboradors, mitjançant una autorització escrita de M.M. Ll., recollien els paquets, que ell entregava aleshores personalment als compradors o be deixava en un lloc concertat per tal que fossin recollits. Cada enviaments estava valorat entre 6.000 i 8.000 euros. Els cossos policíacs veïns han efectuat diverses detencions i comissat una important quantitat de substàncies.

No es desprèn, de les nostres investigacions, que cap dels productes hagi estat introduït ni distribuït al Principat.Les substàncies subministrades eren del tipus estrogens i corticoides destinats a l’engreix il·legal del bestiar. Aquestes substàncies són utilitzades ja que produeixen una retenció hídrica sobre la carn del bestiar i milloren la seva aparença, tot i augmentant el volum.Segons l’enquesta policíaca les substàncies utilitzades en aquest tràfic han estat :
DEXAMETASONA, PREDNISOLONA, FLUMETASONA,, DEXAMETASONA, PREDNISOLONA, FLUMETASONA, MEGESTROL, (d’administració prohibida), BAMBUTEROL, FENOTEROL (de la mateixa família que el Clembuterol), FORMETEROL, REPROTEROL, SALMETEROL, ESTRADIOL, NAMDROLONA, CLEMBUTEROL, MEDROXIPROGESTERONA

L'acetat de medroxiprogesterona no es pot usar com a medicament veterinari en bovins d’engreix i per tant no s’admet cap residu en les seves carns. Aquest element no es troba com a component actiu de cap medicament veterinari per al tractament de malalties del boví d’engreix.

Es tracta de substàncies del tipus estrogens, progestagens o hormones femenines que es metal·litzen ràpidament en el fetge L’administració de medicaments veterinaris a animals destinats a la producció d’aliments pot deixar residus en el productes alimentosos obtinguts d’animals tractats: carns, llet, ous, etc. és per això que per protegir la salut pública s’han establert uns límits màxims de residus d’acord amb el principi d’avaluació de la seguretat de cada medicament.

Existeixen també una sèrie de substàncies prohibides que per la seva nocivitat no poden ser administrades al bestiar destinat al consum humà.

Escaldes-Engordany, 19 de gener del 2004.