• URGÈNCIES: 110
  • Télèfon: +376 872 000
  • Email: policia@policia.ad

Notícies

Prevenció a les fronteres dels delictes contra el tràfic jurídic i patrimonials. Control contra l'ús i possessió de documents pú

  •   20/02/2011 10:56 
A través dels controls fixos als dos punts fronterers habilitats de Sant Julià de Lòria i del Pas de la Casa, realitzats pels agents de l'Àrea de Seguretat Pública i Proximitat Ciutadana, des de l'any 2009 s'han realitzat els següents controls a persones procedents de l'Europa de l'Est :

- Durant l'any 2009 es van efectuar 4837 controls, a 732 persones se'ls hi va denegar l'accés al Principat (un 15'13 % de denegacions).
- Durant l'any 2010 es van efectuar 8441 controls, a 1237 persones se'ls hi va denegar l'accés al Principat (un 14'65 % de denegacions).
- Durant el mes de gener d'enguany s'han efectuat 465 controls, i a 77 persones se'ls hi ha denegat l'accés al Principat (un 16'55 % de denegacions).

De les dades anteriors s'extreu que a l'any 2010 es van efectuar un 74,5 % més de controls sobre persones d'aquesta procedència, i si contrastem el nombre de denegacions d'un any a l'altre va haver un increment d'un 69%.

Les denegacions han estat motivades en base a la llei d'immigració per no dur la documentació adient, per motius de seguretat pública en tenir antecedents al nostre país, al de residència i/o al d'origen, o per no gaudir de mitjans econòmics.

Consegüent a la informació obtinguda en els controls, membres de l'Àrea de Policia Criminal, després d'un exhaustiu estudi de la documentació presentada per aquests, constaten la possible falsedat d'alguns dels documents públics presentats (passaports, documents nacionals d'identitat i permisos de conduir).

En ser documents susceptibles de ser falsos, el Grup de Cooperació Internacional (OCN Interpol Andorra), fa les verificacions pertinents prop dels seus homòlegs, països on presumiblement haurien estat expedits els documents sospitosos, on es consulta sobre l'autenticitat d'aquests i sobre els seus titulars.

Quan la resposta d'aquests darrers indica que els documents són falsos, el Cos de Policia d'Andorra confecciona ordres de recerca policials de les persones que han fet ús d'aquests documents.

En el decurs de l'any 2010 s'han confeccionat 26 d'aquestes ordres, i s'ha produït la detenció de quatre d'elles, essent tots residents a França, tres d'ells d'un mateix grup i originaris de Geòrgia, aquests grups venen al Principat per cometre infraccions de caire patrimonial.

Dir que els quatre detinguts van ser posats a disposició judicial i ingressats al centre penitenciari, un d'ells encara resta en aquesta institució, posteriorment han estat expulsats del Principat per períodes compresos entre tres i quinze anys, ja sigui judicialment o administrativament.

Aquests controls realitzats, juntament amb les penes imposades, han fet que en els últims mesos s'hagi reduït la presència al Principat de membres d'aquests grups, el que implica una modalitat més de lluita i repressió per part del Cos de Policia contra membres del crim organitzat.

Escaldes-Engordany, 20 de febrer de 2011.