• URGÈNCIES: 110
  • Télèfon: +376 872 000
  • Email: policia@policia.ad

Notícies

15/10/2009 18h30, vida del Cos. Conferència impartida per membres del FBI.

  •   15/10/2009 18:30 

Avui, el Ministeri d'Interior en col·laboració amb el departament de Policia, han organitzat una conferència sobre la figura de 'l'agent en cobert' i el que preveu la legislació dels Estats Units d'Amèrica a tal efecte, la qual ha estat impartida per membres del FBI.

Fer esment, que la figura de 'l'agent encobert' esta prevista al Codi de Procediment Penal del Principat, en el seu article:
Secció setzena. Entrega vigilada d'objectes delictius i agent encobert
Article 122 bis
1. El batlle instructor, o si escau el batlle de guàrdia, pot autoritzar, a demanda del director del Cos de Policia, la circulació o l'entrega de drogues tòxiques, estupefaents o substàncies psicòtropes, així com armes de foc, municions o explosius, obres d'art, moneda falsa, representacions d'infants dedicats a activitats sexuals o de les seves parts sexuals, òrgans humans, objectes o diners i valors procedents d'una operació de blanqueig de diners o valors o dels delictes subjacents que l'originen o dels delictes menors de corrupció o tràfic d'influències. Per adoptar aquestes mesures, s'ha de tenir en compte si són necessàries amb relació a la importància del delicte i amb les possibilitats de vigilància.
2. La circulació o l'entrega controlada consisteix a permetre trameses il·lícites de drogues, objectes o substàncies esmentades en el paràgraf anterior, així com de les coses o valors que les hagin substituït, i fer-ne un seguiment de la circulació, la sortida o l'entrada sense interferència que ho obstaculitzi per part de l'autoritat o dels seus agents i sota la seva vigilància. Aquesta operació té per finalitat descobrir o identificar persones involucrades en la comissió d'algun delicte en relació amb les dites drogues, els objectes o les substàncies o de prestar ajuda a autoritats estrangeres que persegueixen els mateixos fins.3. Els funcionaris de policia han de donar compte de llur actuació de forma immediata al batlle competent.
Article 122 ter
El batlle instructor, o si escau el batlle de guàrdia, pot autoritzar a demanda del director del Cos de Policia la participació activa d'un agent encobert en els delictes relacionats amb la droga, les armes de foc, la moneda falsa, el proxenetisme, el terrorisme, la venda d'infants, la prostitució infantil i la utilització d'infants en la pornografia, el tràfic d'òrgans humans i el blanqueig de diners o valors o els delictes subjacents que l'originen o els delictes menors de corrupció o tràfic d'influències. Aquest agent encobert ha de revestir obligatòriament la condició de funcionari de policia amb funcions de policia judicial.
Article 122 quater
Per aplicació dels dos articles anteriors, sense perjudici del que disposin els convenis internacionals sobre la matèria, el batlle competent pot condicionar l'acord donat a les autoritats estrangeres al compliment de requisits particulars en relació amb l'organització i el control de la mesura per part de les autoritats andorranes. En tots els casos, el Servei de Policia i les autoritats judicials andorranes han de ser informats amb la màxima diligència del desenvolupament de la mesura i de tot esdeveniment que pugui tenir transcendència en l'operació.

La conferència s'ha dut a terme en dependències de l'edifici administratiu de l'Obac (Despatx Central de Policia), Escaldes-Engordany, amb assistència de membres de la Justícia del Principat.





Escaldes-Engordany, el 15 d'octubre del 2009.