• URGÈNCIES: 110
  • Télèfon: +376 872 000
  • Email: policia@policia.ad

Notícies

Cinquena conferència anual de Caps de les Oficines Centrals Nacionals d'Interpol a Lyon, França.

  •   05/03/2009 15:02 


Una delegació del Departament de la Policia d'Andorra, composta pel Sots Cap de l'Area de Policia Criminal, Oficial Jordi Torres i el Cap del Grup de Cooperació Internacional, suboficial Robert Guirao, ha participat en la 5a Conferència Anual de Caps d'Oficines Centrals Nacionals (OCN) de INTERPOL a Lyon (França).

En aquesta conferència, que reuneix a comandaments policials de tot el món, s'ha assenyalat que per a plantar cara als problemes de seguretat als quals s'enfronta ara el món, és essencial optimitzar els recursos i els coneixements especialitzats d'aquesta organització internacional utilitzant-los conjuntament a escala mundial. Aquesta conferència de tres dies de durada (del 3 al 5 de març) està centrada en les iniciatives que permetin augmentar els recursos d'INTERPOL, a fi de millorar la capacitat de les OCN per a lluitar contra la delinqüència organitzada.

Fent especial èmfasi en la lluita contra la tracta i el tràfic de persones i la immigració clandestina, la reunió s'ha obert amb el registre oficial del recent acord arribat a per Itàlia i Nigèria, sota els auspicis d'INTERPOL, per a lluitar contra les xarxes delictives que organitzen aquests delictes. L'acord reflecteix un nou concepte de l'aplicació de la llei que ve a complementar i intensificar la cooperació internacional bilateral i multilateral en matèria de seguretat, a l'adoptar conceptes innovadors, com l'aplicació conjunta de la llei, que poden dur a la millora de la capacitat operativa dels dos països i al mateix temps accelerar els tràmits administratius per a la repatriació dels immigrants clandestins, ha afirmat el convidat d'honor de la conferència, el Ministre de l'Interior d'Itàlia, Roberto Maroni, que en l'actualitat presideix la reunió de Ministres de Justícia i Assumptes d'Interior dels països del G8.

En el seu discurs de benvinguda el President de INTERPOL, Khoo Boon Hui, ha destacat davant els 250 alts comandaments policials de 137 països membres que han assistit a la conferència que la xarxa de INTERPOL, composta per 187 OCN, i la seva acció col·lectiva són l'eix de l'estratègia d'aquesta organització internacional per al treball policial del segle XXI. "Hem de treure el màxim partit dels coneixements i l'experiència que reuneixen les nostres Oficines Centrals Nacionals, els nostres països membres i les nostres Oficines Regionals, ja que solament compartint les nostres iniciatives i activitats ens convencerem que si vam treballar col·lectivament aconseguirem millors resultats que si cadascun actua pel seu compte", ha afirmat el Sr. Khoo. "La reflexió col·lectiva suposa en particular que tots i cadascun dels Membres de l'Organització contribuiran a definir la idea general que ens guia."

En aquests moments de crisi financera, en que els dirigents dels països s'enfronten a les majors dificultats per a mantenir el mateix nivell d'atenció i de recursos dedicats a l'aplicació de la llei, el Secretari General de INTERPOL, Ronald Noble, ha afirmat que la comesa d'aquesta organització segueix sent essencial, ja que "l'altra crisi mundial", la provocada per l'amenaça terrorista i el perill que suposen les organitzacions delictives, segueix estant aquí. "En aquests últims mesos els països han dedicat milers de milions de dòlars a intentar salvar la seva economia. Però fins al moment no hi ha gens que indiqui que els dirigents del món siguin conscients de la necessitat d'evitar la possibilitat que els terroristes utilitzin armes biològiques o nuclears per a fer molt més dany a la humanitat i a la prosperitat mundial que la crisi financera que ens afecta en aquests moments", ha declarat el Sr. Noble. "L'amenaça terrorista ens recorda constantment a tots per quins la policia és essencial per a fer del món un lloc més segur, i que amb massa freqüència els agents de les forces de l'ordre són els primers a sacrificar la vida per a defensar desinteressadament a les seves congèneres", ha afegit, donant com exemple els sagnants atemptats terroristes de Bombai del passat mes de novembre i el produït avui (03/03/09) en Lahore contra l'equip de críquet de Sri Lanka.

El Sr. Noble ha destacat la facilitat amb que les xarxes terroristes podrien utilitzar els mateixos itineraris i 'modus operandi' que empren les organitzacions delictives per a transportar a immigrants clandestins. Referent a això, ha citat diversos casos de ciutadans iraquians als quals s'havia subministrat passaports falsos per a transportar-los a altres països, i en particular el cas d'un mateix ciutadà iraquià que en un període de tres mesos havia estat detingut en tres ocasions, cada vegada amb un passaport robat distint procedent d'un país europeu. El Secretari General ha afirmat que un dels majors problemes de seguretat als quals s'enfronten els països és la mobilitat de les persones que pretenen causar dany a la població, ja que en l'actualitat més de 800 milions de viatgers creuen una frontera sense que s'acarin els seus passaports amb la base de dades mundial de INTERPOL en la qual hi ha registrats gairebé deu milions de passaports declarats robats i perduts.



Escaldes-Engordany, 5 de març del 2009.