• URGÈNCIES: 110
  • Télèfon: +376 872 000
  • Email: policia@policia.ad

Notícies

Quarta conferència anual de Caps de les Oficines Centrals Nacionals d'Interpol

  •   03/04/2008 17:12 


Els alts comandaments policíacs de tot el món reunits en la conferència de caps d'OCN (Oficines Centrals Nacionals) d'Interpol han estat informats que es troben en l'eix de la lluita mundial contra la delinqüència en el segle XXI, donada la funció essencial que ocupen: facilitar la cooperació internacional. El Director adjunt de Policia, Cap de l'Àrea de Policia Criminal, Ferran TÚNEZ, i el Cap de la Unitat d'Investigació Criminal 2 (Delinqüència Organitzada i Cooperació Internacional), Jordi TORRES, formen part de la delegació que representa al Departament de la Policia d'Andorra per participar a la 4a Conferència Anual de Caps de OCN de la Organització de Policia Criminal Interpol, que s'està duent a terme (del 2 al 4/04) a Lyon (França).

Aquesta conferència anual, un fòrum de tres dies que permet als alts dirigents de Interpol en els països membres trobar-se i posar-se al dia dels recursos per a la tasca operativa que els ofereix la Secretaria General, se centrarà en les iniciatives destinades a reforçar la capacitat operativa de l'Organització en el seu treball diari mitjançant la formació i el perfeccionament policial, que l'any 2007 Interpol va convertir en la seva quarta funció essencial.

El Secretari General d'Interpol, Sr. Ronald Noble, ha comunicat als reunits en el seu discurs d'obertura que els conceptes de "labor policial en el segle XXI" i "millora de la capacitat de treball" defineixen la relació entre Interpol, en la seva qualitat d'organització, i la seva xarxa composta per 186 OCN existents, una en cada país membre.

La tasca policial d'Interpol al segle XXI exigeix un nou plantejament per a la lluita contra el terrorisme i altres delictes transnacionals greus, que duu a traslladar el treball policial internacional de la perifèria al centre i a la primera línia del front, tant des del punt de vista psicològic com operatiu, segons el Sr. Noble. Amb la intenció de posar en pràctica aquesta idea, el Secretari General ha fet una crida a les OCN perquè designin a policies especialitzats en una àmplia gamma de matèries d'investigació informàtica forense fins a la identificació de víctimes o la balística, als quals es pugui recórrer en cas de petició urgent d'ajuda per part d'altre país o altra regió que manqui dels recursos o coneixements pertinents.

A tall d'exemple ha citat l'enviament a Colòmbia en el mes de març d'una unitat d' Interpol de gestió de crisi integrada per funcionaris de la Secretaria General, situada a Lyon (França), i per especialistes en investigació informàtica forense procedents d'Austràlia i Singapur. Aquesta unitat va ser mobilitzada per a ajudar a les autoritats colombianes a examinar els ordinadors i el material confiscat arran d'una operació dirigida contra un campament de l'escamot de les FARC.

La OCN serveix de centre neuràlgic per a la cooperació policial internacional, facilitant als policies coneixements especialitzats i ajuda en assumptes de policia internacional.
El reforç de les Oficines Centrals Nacionals d'Interpol, clau per a la tasca policial del segle XXI. El Principat d'Andorra es va adherir a l'OIPC Interpol l'any 1987. La OCN Interpol Andorra es troba integrada dins de l'Àrea de Policia Criminal. Forma part de la Unitat d'Investigació Criminal de Delinqüència Organitzada i Cooperació Internacional, i l'integren els membres del Grup de Cooperació Internacional del Departament de la Policia d'Andorra.

Escaldes-Engordany, 3 d'abril de 2008