• URGÈNCIES: 110
  • Télèfon: +376 872 000
  • Email: policia@policia.ad

Notícies

Missió d'observació a les eleccions presidencials d'Armènia

  •   11/03/2008 13:00 


A demanda de l'Oficina d'Institucions Democràtiques i Dret Humans ( ODIHR ) prop dels estats participants de l'Organització per la seguretat i cooperació a Europa ( OSCE ), el Govern d'Andorra va decidir d'enviar per primer cop a un observador electoral a unes eleccions presidencials a Armènia, i que van tenir lloc el 19 de febrer 2008. En tractar-se de la primera missió d'aquest tipus per part d'un andorrà, el Ministeri d'Afers Exteriors va proposar al Ministeri de Justícia i Interior d'enviar a un funcionari de Policia que reunia els requisits necessaris per a desenvolupar aquesta missió a Armènia. La direcció de la Policia va proposar al Cap del Grup de Cooperació Internacional de l'Àrea de Policia Criminal, Robert GUIRAO, amb experiència en altres missions dutes a terme a l'estranger dins la cooperació policial internacional.

Com a observador internacional "de curt termini", la missió del funcionari de Policia escollit es va iniciar el dia 15/02/2008 i va finalitzar el 22/02/2008. El seu grup format per una dona del Kazakhstan, un intèrpret i un xofer, va ésser desplegat a la zona central de Kotayk, a uns 80 km de la capital de Yerevan. Dins d'aquesta zona va haver de visitar una vintena de col·legis electoral, entre ells la presó de Abovyan.

La seva funció principal era limitada a la d'observar el desenvolupament dels comicis, seguir els procediments democràtics de votació, participar al recompte de vots, sempre actuant amb independència i imparcialitat, assabentant diàriament als responsables de la missió d'observació electoral d'Armènia, omplint formularis i redactant informes sempre i quant es detectava qualsevol tipus d'incident. Tot i que no es tractava purament d'una missió policíaca, cal dir que molts països opten d'enviar funcionaris de Policia, dins del marc de la cooperació internacional, per aquests tipus de desplegament de l'OSCE. El dia 19/02/2008, sent el dia de les eleccions, el grup del representant andorrà va treballar 24 hores seguides.

Aquest matí, a la sala de conferència de premsa del MI Govern d'Andorra, l'agent major GUIRAO, ha explicat detalls sobre la missió a Armènia, compartint la seva experiència viscuda com a observador electoral en aquesta ex-república soviètica amb la premsa andorrana. Tanmateix manifesta que en aquestes missions no sempre es disposava de les comoditats habituals de les que estem acostumats, i on s'havia d'adaptar a totes les situacions i imprevistos. El desplegament de la OSCE i l'organització de la delegació encarregada de la missió d'observació electoral va demostrar tenir molt bon nivell ; els armenis van ésser molt acollidors, i no van obstaculitzar en cap moment la tasca de l'observador internacional andorrà.

Per a més informació veure la web de l'OSCE / ODIHR www.osce.org/odihr

Escaldes-Engordany, 11 de març del 2008