La Policia ha celebrat aquest divendres 24 de maig la diada de la Patrona del Cos, Maria Auxiliadora. Un dia que té per objectiu remarcar la tasca i el compromís de totes i tots els membres del Departament, distingir el mèrit i la professionalitat i reconèixer la dedicació de les persones que vetllen dia a dia per la protecció i la seguretat del país i de la ciutadania.
Els actes s’han iniciat poc després de les deu del matí amb la missa tradicional a l’església de Sant Esteve d’Andorra la Vella, que enguany ha oficiat l’arquebisbe d’Urgell, Joan-Enric Vives, qui ha dedicat unes paraules a reconèixer el servei a la ciutadania. “El Cos de Policia és exemplar”, ha manifestat destacant el treball diari i el rol d’acompanyament que tenen els servidors públics. Vives també ha remarcat la confiança que té la població en la Policia i la importància que “els cossos de seguretat siguin democràticament ferms”.
Tot seguit, ha tingut lloc a la plaça del Poble la cerimònia d’honor als símbols de l’Estat i la presentació d’armes i especialitats. El cap de Govern, Xavier Espot, la ministra de Justícia i Interior, Ester Molné, i el director general de la Policia, Bruno Lasne, han passat revista als efectius policials.
En la desfilada ha participat un destacament format per policies del Grup Motoritzat de Trànsit, el Grup de Guies Canins, el Grup de Muntanya, el Grup TEDAX-NRBQ, el Grup de Protecció de Personalitats, el Grup de Manteniment de l’Ordre, el GIPA, una representació de policies de la Unitat de Seguretat Ciutadana i la promoció número 58 d’alumnes agents.
A continuació, ha tingut lloc l’acte institucional a l’auditori del Centre de Congressos d’Andorra la Vella, presidit pel cap de Govern, la ministra i el secretari d’Estat de Justícia i Interior, i la direcció de la Policia.
En el seu discurs, el director general ha ressaltat com Andorra “pot presumir encara avui dia de ser un dels països més segurs del món gràcies a treball constant dels membres del Cos, que es tradueix en un elevat índex de seguretat ciutadana”. Per mantenir-lo, Lasne ha destacat la importància que la Policia es continuï estructurant, especialitzant, modernitzant i perfeccionat davant els canvis continus i accelerats de la societat, així com de l’evolució dels delictes i de l’ús que els criminals poder arribar a fer de la tecnologia.
El màxim responsable del Cos ha fet balanç del darrer any recalcant les més de 10.350 intervencions de la Policia i posant èmfasi en els resultats obtinguts en la lluita contra les drogues i la resolució d’un gran nombre d’investigacions relacionades amb delictes contra el patrimoni, així com en els múltiples esdeveniments que ha acollit el país i en el creixement de la població i del turisme. Un context que, ha dit, requereix que el Cos arribi “als 300 efectius abans que finalitzi la legislatura” per tal de “tenir un departament prou dimensionat i amb els recursos necessaris”.
Un altre dels grans reptes que ha assenyalat és el relleu generacional per “encarar el futur amb fermesa i solvència”. En aquest sentit, a més d’una nova convocatòria de places d’agents de policia aquest 2024, Bruno Lasne ha anunciat que pròximament es convocaran concursos per proveir places d’inspectors, sergents majors i sergents.
Una altra de les qüestions que ha subratllat el director durant la seva al·locució és la voluntat ferma de continuar promovent la presència de més dones. “Cal anar feminitzant el Cos per aconseguir una proporcionalitat que sigui representativa de la nostra societat i que és necessària”.
Per fer realitat tots aquests objectius, ha conclòs, “és absolutament imprescindible que la professió de Policia torni a ser atractiva”.
Al seu torn, la ministra Ester Molné ha agraït públicament “la bona feina que fan les persones que formen part del Cos” i ha posat en relleu els nombrosos reptes als quals s’ha de fer front “perquè la Policia continuï sent respectada, moderna i eficient”. És per aquest motiu que ha refermat el seu compromís amb la institució per anar-la dotant de més recursos, avançar en la digitalització i impulsar el creixement professional.
El cap de Govern, que ha tancat els parlaments, s’ha referit a la seguretat com “un dels nostres trets identitaris i diferenciadors, un element de cohesió social fonamental” i “un dels actius més preuats del Principat d’Andorra”. En aquest sentit, ha assegurat que “l’esforç del Govern per invertir en la modernització de la Policia és un esforç constant que té continuïtat en tots els exercicis pressupostaris i que evidencia el compromís amb una àrea considerada molt sensible”.
El cap de Govern també ha fet referència al rol determinant de la Policia en la preservació de la seguretat i la protecció, i ha volgut encoratjar les persones que formen part del Departament a sentir-se’n orgulloses i “a continuar sent amb rigor, fermesa i discreció un Cos al servei dels ciutadans, amb vocació d’auxiliar”. Així mateix, ha destacat la “col·laboració cada cop més intensa i fructífera de la Policia andorrana amb els cossos policials dels països veïns i altres cossos internacionals, per establir llaços de cooperació”.
Durant l’acte s’han lliurat una seixantena de distincions i condecoracions a diferents membres del Departament de Policia i de cossos policials estrangers, amb qui la col·laboració és molt estreta en tots els àmbits; s’ha homenatjat els funcionaris que compleixen 10, 20, 30 i 35 anys de servei, i a aquells que s’han jubilat el darrer any, entre els quals també, dos gossos policia especialitzats en explosius.
Escaldes-Engordany, 24 de maig del 2024
**Fotografies: Servei Fotogràfic del Govern d'AndorraGaleria d'imatges