Cooperació Internacional. El Cos de Policia d'Andorra participa en la 1era Conferència Mundial sobre Preven"> Cooperació Internacional. El Cos de Policia d'Andorra participa en la 1era Conferència Mundial sobre Preven">
1era Conferencia Mundial d’Interpol sobre Prevenció del Bioterrorisme."> Cooperació Internacional. El Cos de Policia d'Andorra participa en la 1era Conferència Mundial sobre Preven">
1era Conferencia Mundial d’Interpol sobre Prevenció del Bioterrorisme.">
  • URGÈNCIES: 110
  • Télèfon: +376 872 000
  • Email: policia@policia.ad

Notícies

Cooperació Internacional. El Cos de Policia d'Andorra participa en la 1era Conferència Mundial sobre Preven

  •   10/03/2005 10:10 


1era Conferencia Mundial d’Interpol sobre Prevenció del Bioterrorisme.

La primera Conferència Mundial d’Interpol sobre Prevenció del Bioterrorisme ha tingut lloc a Lyon (França) els dies 1 i 2 de març de 2005. Ha comptat amb l'assistència de més de 500 delegats procedents de 155 països, entre ells representants dels àmbits policial, científic i universitari, i d'organitzacions internacionals i no governamentals. La delegació andorrana va ser integrada per dos funcionaris de Policia membres de la secció d’Informació de l’àrea de Policia Criminal del Cos de Policia d’Andorra. La Conferència va reconèixer la contínua amenaça que comporta el terrorisme mundial i la constant necessitat de millorar la coordinació dels esforços en els àmbits nacional i internacional, encaminats a reforçar la reacció a escala mundial davant la gravetat d'aquest problema i l'amenaça que representa per a la seguretat internacional. A més, es va admetre que l'ús per part dels terroristes d'armes biològiques, entre unes altres, constitueix una amenaça greu per a la seguretat mundial i per a la població civil de tot el planeta. Així doncs es va destacar que convé la necessitat d'una actuació adequada a escala nacional dels organismes encarregats de l'aplicació de la llei i la seva coordinació eficaç a escala internacional, la col·laboració amb les entitats pertinents, amb la intenció de reconèixer i de prevenir l'amenaça que suposa l'ús per part dels terroristes d'armes biològiques.

En particular, la Conferència va destacar que la millora de la cooperació entre els organismes encarregats de l'aplicació de la llei, les autoritats encarregades de la sanitat pública i animal, i altres organitzacions pertinents d'àmbit nacional i internacional, és essencial per a fer front a l'amenaça que comporta el bioterrorisme, i que Interpol té una important funció en els esforços que es realitzin a escala nacional i internacional amb la intenció de prevenir i investigar el terrorisme en general, i el bioterrorisme en particular. La Conferència ha ofert una valuosa oportunitat per a aprofundir en el coneixement de l'amenaça actual i futura que representa el bioterrorisme. Interpol, en la seva qualitat d'organització policial d'àmbit mundial, va proposar la creació d'un centre de recursos que posi a la disposició dels organismes encarregats de l'aplicació de la llei de tot el món, la millora de la cooperació i de les relacions entre les organitzacions internacionals i els centres d'investigació, inclosos els dedicats a l'enginyeria genètica, l'elaboració d'una guia sobre la gestió de crisi, l'engegada de plans de formació i conscienciació que incloguin tallers a escala regional, i la recerca d'una forma més eficaç de recaptar i intercanviar informació sobre l'amenaça que suposa el bioterrorisme.

La 1era Conferència anual de Caps de OCN

La primera Conferència anual de Caps de OCN (Oficines Centrals Nacionals d’Interpol) va tenir lloc a Lyon (França) els dies 3 i 4 de març del 2005. Va comptar també amb l’assistència de 270 delegats procedents de 155 països i de la Secretaria General d’Interpol, tots ells Caps d’O.C.N. i altres representants de les mateixes oficines, com responsables i directors de Policia. La delegació andorrana va ser integrada per dos funcionaris del Cos de Policia, la Cap de l’àrea de Policia Criminal, Comissaria Maribel LAFOZ, també 3ª Cap de la OCN, i el responsable operatiu i oficial d’enllaç d’Interpol Andorra. Aquesta Conferència va tractar diferents temes com la gestió de crisis i estratègia duta a terme per la Secretaria General d’Interpol, com la coordinació de grups de treball prop de Tailàndia i Sri Lanka, en ajuda i suport a les institucions governamentals i policials víctimes del tsunami, en la identificació i repatriació de cadàvers. A més es va informar sobre els resultats obtinguts en la instauració i perfeccionament del nou sistema de telecomunicacions d’Interpol en matèria d’intercanvi d’informació policial a nivell mundial, sent un sistema electrònic de comunicació permanent i protegit anomenat I-24/7 (Interpol, 24 hores, 7 dies de la setmana). La Conferència va concloure amb un pla d’actuació en l’adopció i aplicació de noves normes per la prestació de serveis de les Oficines Centrals Nacionals d’Interpol de tot el món, que tenen com a objectiu millorar el rendiment i celeritat en la cooperació internacional i l’intercanvi d’informació policial, facilitant l’accés directe a les diferents bases de dades que disposa Interpol.

Escaldes-Engordany, 10 de març del 2005.