• URGÈNCIES: 110
  • Télèfon: +376 872 000
  • Email: policia@policia.ad

Notícies

RECORDATORI: Recomanacions de seguretat en domicilis en períodes de vacances

RECORDATORI: Recomanacions de seguretat en domicilis en períodes de vacances

  •   28/10/2022 09:00 
El Cos de Policia fa una sèrie de recomanacions a la població a tenir en compte en cas de marxar de vacances o d'estades perllongades fora dels domicilis particulars.

Arran de les accions delictives que es van denunciar en el seu moment al Principat per diversos furts amb força a l’interior de domicilis particulars perpetrats per bandes organitzades i especialitzades en aquests tipus de delictes, es va detectar que algunes d’aquestes bandes marquen les portes amb una espècie de cola, enganxada a la part superior o inferior de la porta, que es fixa al bastiment.

Utilitzen aquesta mena de marcadors per a controlar si al pis “marcat” han entrat recentment, de manera que, si el filament està trencat, entenen que els seus ocupants són al país i, fins i tot, dins del domicili, descartant d’aquesta manera entrar a l'immoble.

És habitual que la banda faci aquests marcatges en totes les portes d’un mateix edifici per anar revisant, normalment l'endemà, si el fil està intacte o no. Així és com comproven que a l’interior d’aquell pis no hi ha ningú. És en aquest moment quan l'immoble passa a ser el seu objectiu, forcen el pany i entren a perpetrar el robatori.

Tenint en compte com actuen, en cas que algun veí detecti aquesta mena de marca en la seva porta o en d'altres, es demana que avisin el Cos de Policia a través dels telèfons 110 o 872000 al més aviat possible.

Si en cas de tornar de vacances o després d'una llarga absència, en el moment d'obrir la porta veus que has estat objecte d’un furt amb força, s’ha d'intentar mantenir la calma, no tocar res ni alterar l’escenari i avisar immediatament la Policia.

Si saps que els teus veïns no són a Andorra i sents soroll provinent d’un pis que hauria d’estar buit, avisa també el Cos de Policia.

Finalment, tot i que avui dia els malfactors compten amb material per obrir els panys de les portes en pocs segons i sense deixar rastre, es recomana tancar la porta amb doble volta de clau.

Consells abans de marxar i durant l'absència

  1. No facis difusió a les xarxes socials de la teva intenció de marxar de vacances, ni tampoc de la durada.
  2. No deixis joies o peces de valor a la vista i, per norma general, no guardis diners, joies ni objectes valuosos en el domicili. No deixis objectes de valor en terrasses sense tancament.
  3. Mai no amaguis les claus sota la catifa de l'entrada ni a la bústia, en testos o a les caixes de comptadors, ja que poden ser localitzades amb relativa facilitat pels lladres.
  4. Tanca bé les portes i les finestres.
  5. No abaixis del tot les persianes.
  6. Demana a un familiar, amic o veí que reculli de tant en tant la correspondència de la teva bústia.
  7. Valora la possibilitat d'instal·lar dispositius electrònics d'alarma.
  8. Deixa roba estesa en el supòsit d'absències no molt llargues.
  9. No desconnectis totalment l'electricitat perquè el timbre de la porta desconnectat és un indici d'absència.
  10. En absències llargues, demana a algú de confiança que col·labori comprovant l'estat del teu domicili, encengui de tant en tant una llum, connecti la ràdio o el televisor. Deixa-li un número de telèfon perquè et pugui localitzar.
 
Descarregar vídeo