• URGÈNCIES: 110
  • Télèfon: +376 872 000
  • Email: policia@policia.ad

Notícies

Extradició a Bèlgica d'una persona recercada per la OIPC Interpol, transitant per  Espanya

  •   26/02/2008 16:30 


En data d'avui a les 15'00 hores, el fugitiu R.J. (home de 41 anys d'edat) de nacionalitat belga, detingut provisionalment al Principat d'Andorra des del passat 07/09/2007, ha estat extradit a les autoritats belgues a la frontera hispano andorrana del riu Runer.

Els fugitius R.J. (home de 41 anys d'edat) i G.L.J. (dona de 35 anys d'edat), eren recercats per la OIPC Interpol des del 03/08/2007. El Grup de Cooperació Internacional (OCN Interpol Andorra) de l'Àrea de Policia Criminal, va rebre una comunicació provenint de Interpol Brussel·les i destinada a tota Europa tractant-se de les ordres de recerca internacional amb detenció de dues persones, R.J. i G.L.J., com a presumptes autors d'un delicte penal de sostracció de menors (a Bèlgica, tractat com un segrest i penat fins a cinc anys de presó), iniciant-se la recerca d'aquests en territori nacional ; així com l'ordre de recerca d'una menor desapareguda, presumpta víctima del segrest parental.

R.J, pare de la menor S.J. (noia de 11 anys d'edat), fugia de la Policia Federal Belga des del 29/06/2007, dia en que R.J. va decidir sostreure la menor i de no tornar-la a la seva mare (ex-dona), quina gaudia de la custòdia.
G.L.J hauria participat a la sostracció de la menor i per tant també era recercada. R.J. i G.L.J. van emprendre la fugida, marxant de la vila de Zemst (Bèlgica), i creuant França, sent finalment detectats i posteriorment detinguts per efectius de l'Àrea de Policia Criminal el 07/09/2007, després de l'acord del MI. Sr. Ministre de Justícia i Interior, l'informe del Magnífic Ministeri Fiscal i l'Ofici de l'Hble. Batlle de Guàrdia.

Va ser el dia 19/12/2007 que el MI Tribunal de Corts acordava declarar ferm l'aute d'extradició dictat el 22/11/2007 pel que respecta a G.L.J., i procedir a la seva extradició el 18/01/2008, segons disposa l'article 18 de la Llei qualificada d'Extradició. Esmentar però que la part defenent de J.R. va presentar un recurs, motiu pel qual G.L.J. va ésser extradida sola, quedant J.R. detingut de forma provisional a les Dependències de les Institucions Penitenciàries i en vista d'extradició a Bèlgica. Finalment, en data 29/01/2008, el MI Tribunal Superior de Justícia va dictar sentència, acordant procedir a l'extradició de R.J. a Bèlgica.

Avui, efectius del Cos de Policia d'Andorra han fet remesa de R.J. a efectius de la Policia Federal belga, escortats per efectius de la Policia Nacional espanyola fins l'aeroport del Prat de Barcelona

Esmentar que en data 13/09/2007, la Consol de Bèlgica, un representat del Ministeri d'Afers Estrangers belga, van desplaçar-se fins Andorra, per fer efectiva la repatriació de la menor, que va ésser recollida també per la seva mare.

L'assumpte va ésser molt mediatitzat a Bèlgica, tant a la premsa escrita com a la xarxa Internet, les emissores de ràdio i televisió ; la tornada de la menor prop de la seva mare, va fer que les Autoritats Belgues felicitessin al Departament de Policia per la seva actuació ràpida i professional.

Escaldes-Engordany, 26 de febrer del 2008